Bevochtiging in de utiliteit en de industrie heeft tot doel om respectievelijk comfort te bieden (de mens voelt zich het prettigst bij een RV van 35% tot 55%) en statische electriciteit te voorkomen.
Er bestaan twee natuurkundige principes die het vochtpercentage van de lucht doen toenemen die elk hun eigen technieken hebben met bijbehorende producten:
Adiabatische waterbevochtiging
Bij deze (koude) variant wordt water verneveld, vergelijkbaar met mist. Deze deeltjes absorberen de warmte uit de omgeving, de adiabatische koeling. Deze vorm in combinatie met een RO unit, blijft verschoond van bacteriën, alg-aangroei en legionella en is energiezuinig.
Isothermische stoombevochtiging
Water wordt aan het koken gebracht waardoor stoom ontstaat die vervolgens aan de lucht wordt afgestaan. Ondanks de toevoeging van hete stoom aan de lucht heeft dat echter nauwelijks invloed op de stijging van de luchttemperatuur.
In de Horos ROX luchtbehandelingscentrales wordt isothermische bevochtiging regelmatig toegepast.
De ELMC is microprocessor gestuurd, makkelijk te bedienen en te onderhouden, voorzien van onder andere een RS485 interface. De capaciteiten lopen van 2,5 kg/h tot 90 kg/h.
De ELMC is te combineren met stoomlansen welke in het luchtbehandelingsapparaat cq het luchtkanaal worden geplaatst. Ook verkrijgbaar met ventilatie eenheid waardoor een stand-alone situatie ontstaat.
Bij isothermische bevochtiging wordt water aan het koken gebracht en dan in de lucht verspreid. Voor dit proces is een energiebron benodigd, omdat het soortelijke gewicht van stoom zwaarder is dan dat van lucht. Ondanks de toevoeging van hete stoom aan de lucht heeft dat echter nauwelijks invloed op de stijging van de luchttemperatuur.
Dankzij de keuze aan grote wegwerp of reinigbare cilinders en de aangepaste electronische circuits met roestvaststalen electroden met groot oppervlak, zijn de onderhoudskosten tot het absolute minimum terug gebracht.